Oever Gallery

Oever Gallery

Description

Oever Gallery, situated in Ostend, draws its name from the Dutch word for 'shore' or 'bank.' The gallery finds its roots deeply intertwined with the graffiti, street, and urban art culture that defines the city, serving as the foundation of the interior design concept. The project embodies a creative reversal, a reinterpretation of the conventional canvas of a street artist - the urban landscape - rendered with a refined, minimalist touch within the gallery's confines. The outcome is a stripped-down representation that captures the essence of the concrete jungle. The open plan space, easily divided into zones using a versatile freestanding system, allows for seamless flexibility. Assemble or expand effortlessly, anytime, anywhere - no tools required.


Statement of the jury

The art gallery 'Oever' in Ostend skilfully stages itself and its surroundings. The bold mix of materials and textures creates an exciting experience for visitors. High-gloss surfaces contrast with the grey space that serves as a canvas and is emblematic of the concrete jungle. The carefully chosen bright blue accentuates and refers to the culturally significant harbour environment. This gallery inspires - and at the same time honours the city and its inherent creativity!

Gold

Excellent Architecture
Interior Architecture

Company/Client

Design